Restoratif diş tedavisi, çürük ya da çürük dışı sebeplerden dolayı meydana gelen dişteki sert doku kayıplarının tamir ve tedavi edilmesidir. Hastanın estetik ve fonksiyon kaybını geri kazandıran bir diş tedavisidir.
Restoratif diş tedavisi, çürük ya da çürük dışı sebeplerden dolayı meydana gelen dişteki sert doku kayıplarının tamir ve tedavi edilmesidir. Hastanın estetik ve fonksiyon kaybını geri kazandıran bir diş tedavisidir.
Her yaş, meslek ve cinsiyetten insanlar rahatlıkla tercih edebilir. Çocuklar ve yaşlılara da restoratif diş tedavisi uygulanabilmektedir. Restorasyon sırasında kullanılan ürünler estetik görünüm sağlayan ve asla dişe zarar vermeyen bio uyumlu malzemelerdir. Kullanılan bio uyumlu malzemeler ile dişin sert yüzeyinde çeşitli nedenlerle meydana gelmiş kayıplar tedavi edilerek hoş bir görünüm ve güzel bir gülüş sağlanır.
Kullanılan malzemelerin bio uyumlu olması ileri yaşlardaki (65 yaş ve üstü) ve hatta onkoloji hastalarında dahi restoratif diş tedavisinin rahatlıkla uygulanmasına olanak sağlar.
Restoratif diş dolgusu diş renginde olan beyaz dolgulardır. Amalgam dolgunun gri-siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturması, estetik dolgu olarakta isimlendirilen restoratif diş dolgusunun tercih edilmesini sağladı. Beyaz rengi ile uygulandığı dişte estetik bir görünüm sağlayan estetik dolgular çok uzun ömürlüdür ve bio uyumlu olmaları nedeniyle amalgam dolgulara göre çok daha sağlıklı dolgulardır.
Bir diğer dolgu türü ise porselen dolgular. Kompozit dolgular ön bölgeler için tercih edilirken, porselen dolgular diş minesi gibi sert bir yapıya ve ısırma kuvvetine karşı dayanıklı olmaları nedeniyle arka dişler için tercih edilmektedir. Estetik olan ön dolgular yani bondingler diş boyunun uzatılması ya da istenmeyen diş aralıklarının kapatılması işlemlerinde sıkça kullanılmaktadır.
Restoratif diş tedavisinde kullanılan bir uygulamada diş beyazlatmadır. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri ortadan kaldırmak ve dişe beyaz bir görünüm sağlamak amacı ile uygulanan tedavi yöntemidir.
Inley ve onley dolgular, dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Uzman bir diş hekimi tarafından yapılan muayene sonrasında dolgunun yapılacağı alanın ölçüsü alınıp, laboratuvar ortamında hazırlanıp bir sonraki seansta diş üstündeki boşluğa yerleştirilen estetik ve sağlam dolgulardır.
Restoratif diş tedavisi hem estetik ve hem de dişin kaybettiği fonksiyonu geri kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemleridir. Çoğunlukla çürük dişlere uygulanan beyaz dolgu olarak düşünülse de restoratif diş tedavisi; diş yapısının çeşitli nedenlere bağlı rahatsızlıkların yol açtığı diş formlarındaki bozulmaları düzeltmek, restore etmek, dişin fonksiyon ve estetiğini iade etmek ve en önemlisi soruna sebep olan unsurların yeniden oluşmasını önleyici tedbirleri alacak koruyucu diş hekimliği prensiplerini uygular. Kısacası, uygulanan tedavi yöntemleri sadece estetik amaçlarla değil dişe fonksiyonelite kazandırmak ve korumak amacı ile uygulanan tedavi yöntemleridir.
Restoratif diş tedavisinden sonra dikkat etmeniz gereken herhangi katı bir kural yoktur. Dolgu sonrası dişte bir hassasiyet oluşumu çürüğün ne kadar büyük ve ne kadar derin olduğuna bağlıdır. Derin ve büyük çürüklere yapılan dolguların ardından 2-3 gün gibi geçici bir süre hassasiyet hissedilebilir.