Ortodontik Tedavi - Diş Teli
Ortodonti diş hekimliğinin özel bir dalı olup, dişlerde ve yüzde bulunan düzensizliklerin teşhisi, korunması ve tedavisi ile ilgilenen dalıdır. Maloklüzyon adı verilen düzensiz ya da “kötü” kapanış ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.
Invisalign (Telsiz Ortodonti)
Ortodontik tedavinizi invisalign ile diş teli kullanmadan yaptırabilirsiniz. 3 boyutlu yazıcı teknolojisine dayanan invisalign tedavisi size uygun üretilen bir dizi şeffaf diş kalıpları (aligner) ile yapılır. Bu şeffaf kalıplarla dişleriniz hizalanır. Dişlerinizin çapraşıklığı düzeltilirken ortodontik tedavi gördüğünüz belli olmayacaktır.
Porselen Diş Teli
Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Porselen braketler beyaz renkte olduğu için daha az belli olurlar. Metal diş tellerine göre daha estetik görüntüdedirler.
Metal Diş Teli
Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Metal diş telleri gülümsendiği zaman belli oldukları için estetik açıdan daha az tercih edilir.
Ortodontik Tel Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş teli tedavisi için önemli noktalara bakıldığında; oldukça uzun sürebilen ve dolayısı ile hem sabır hem de kararlılık isteyen bir tedavi olmaktadır. Hastanın tedaviye başlamadan önce tedavi süreci ile ilgili detaylı bilgileri edinmesi gerekmektedir. Ayrıca diş hekiminin tedavi ile ilgili yaptığı uyarıların dikkate alınması gerekmektedir. Süreç içerisinde hasta diş teli takarken eğer devamlı bir ağrı hisseder ise; bu durumda doktoruna danışması gerekmektedir.
Ortodontik tel tedavisi gören hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Elma, armut, ekmek, cips, kuruyemiş gibi sert yiyecekleri bu süreçte tüketmemelidir. Ayrıca jelibon, lokum, karamelli çikolata ve sakız gibi yapışkan besinlerden de uzak durması gerekmektedir. Alkollü ve gazlı içecekler, braketlerin yerinden oynamasına sebep olabileceği için tedaviyi olumsuz etkilemektedir. Diş tellerinin zarar görmemesi adına; yumuşak, sulu ve kolay parçalanabilen yiyecekler tercih edilmelidir.
Ortodontik tel tedavisi görülen süre boyunca hastanın ağzını ve dişlerini darbelere karşı koruması gerekmektedir. Özellikle futbol, basketbol gibi sporlar ile uğraşanlar; bu süreçte ağızlarına darbe almamak adına spora ara verebilmektedirler. Diş tellerinin darbe alması sonucu braketlerin kırılma tehlikesi bulunmaktadır.